Om Vivil-Lekene

Vivil-Lekene er et landsomfattende idrettsarrangement for utviklingshemmede og arrangeres av Vivil IL. Lekene går av stabelen i månedsskifte mai/juni hvert år på Nadderud Stadion i Bærum. Hele 600 deltagere pluss 250 ledsagere fra Alta i nord til Kristiansand i sør deltar, noe som gjør Vivil-Lekene til et av de største idrettsmønstringer for utviklingshemmede i Norge. De senere årene har vi også hatt besøk av tropper fra Latvia, Polen, Estland, Spania, Russland og Sverige.

Innmarsj

Vivil-Lekene 2020 skal arrangeres i tiden 22 – 24. mai og dette blir de 41. Vivil-Leker i rekken! Idrettene det konkurreres i er fotball, håndball, boccia, svømming og friidrett. Deltagere deles inn i klasser etter kjønn, alder og egenferdigheter.

I tillegg til de ordinære Vivil-Lekene arrangeres Barnas Vivil-Leker på søndagen. Barnas Vivil-Leker ble arrangert for første gang i 2007 med stor suksess. 30 barn i alderen 3 – 12 år hadde det moro på Nadderud Stadion med balanse, kaste, hoppe og løpeøvelser.

Det blir ikke utropt noen vinner i de individuelle øvelsene, – alle deltagere får like premier og diplomer. I lagidrettene derimot blir det satt opp vinnere og vandrepokaler. Svømmeøvelsene starter allerede fredag kveld i Nadderudhallen. Lørdag kl. 10.00 er det åpningsseremoni på Nadderud Stadion, og lekene avsluttes søndag kl. 16.00 med premieutdeling.

Lørdag kveld arrangeres det stor deltagerfest på Thon Hotel Oslofjord i Sandvika med ca. 600 festdeltagere. Foruten deltagerfesten, blir de sosiale delene ivaretatt gjennom et aktivitetssenter som blir opprettet på Stadion. Her kan deltagerne slappe av med forskjellige aktiviteter mellom ”slagene” på idrettsbanen. Vivil-Lekene skal være så likt et vanlig idrettsarrangement som mulig. Rammen omkring med innmarsj og høytidelig åpnings- og avslutningsseremoni er viktig.

Lekene har også hatt besøk av mange idrettsstjerner og andre kjendiser. I 1992 ble lekene beæret med et besøk av H.M. Dronning Sonja og i 2004 var vi så heldige å få besøk av Prinsesse Martha Louise, noe som var meget populært. Kjell Magne Bondevik, Wenche Foss, Valgerd Svarstad Haugland og Kåre Willoch har vært våre mest trofaste gjester og har ved flere anledninger vært til stede og hjulpet oss med premieutdelingen. H.M. Kongens Garde har også ved flere anledninger kastet glans over arrangementet med sin imponerende drilloppvisning.

Arrangementet teller hele 250 funksjonærer som på hver sin måte, og på vært sitt område, – gjør en formidabel innsats uten noen form for økonomisk kompensasjon.

Picture2VIVIL IL har følgende formål:  “Lagets formål er, ved samarbeid og kameratskap, å fremme idrett i sunne former, slik at idretten blir et ledd i den fysiske, psykiske og sosiale habilitering og et middel til bedring av helsen.”  En klar målsetting er å få med barn og unge som ikke finner tilbud og tilhørighet i andre idretts- og fritidstilbud.

Denne målsettingen videreføres til Vivil-Lekene. Vi skal arrangere et idrettsstevne på en profesjonell måte som tar deltagerne på alvor. Forholdene skal legges til rette slik at idrett og fysisk aktivitet blir rammen for nye vennskap og at helgen blir en trygg og flott opplevels